Candidatii la alegerile prezidentiale din SUA, democratul Barack Obama si republicanul John McCain, urmau aseara sa se confrunte in cea de-a doua dezbatere electorala cu un subiect fierbinte: criza financiara globala.
Dezbaterea a avut loc in contextul in care in ciuda adoptarii de catre Congresul american a planului de salvare a economiei in valoare de 700 de miliarde de dolari, temerile americanilor nu au disparut, acestia considerand economia prioritatea numarul 1.
Analistii au prefatat dezbaterea de aseara vazand in ea o oportunitate pentru McCain sa-si reinvie campania, dupa ce rivalul sau democrat a primit o multitudine de "puncte electorale" in urma crizei. Conform sondajelor, Obama este considerat candidatul care gestioneaza cel mai bine criza financiara, iar un ultim studiu publicat ieri de CNN a aratat ca senatorul democrat se bucura de 53% din intentiile de vot, in timp ce McCain are numai 45 de procente.
Campania electorala a devenit foarte acida in ultima saptamana inainte de dezbaterea din Nashville, statul Tennessee. Ambii candidati au lansat critici dure la adresa celuilalt, in mare parte prin spoturile electorale. De altfel, este cunoscut faptul ca presedinte va fi ales candidatul care va propune cele mai bune solutii pentru actuala criza.
Senatorul republican John McCain l-a acuzat pe Obama si pe democrati ca sunt de vina pentru actuala criza financiara. "Aceasta criza a inceput pe piata imobiliara sub forma unor imprumuturi vandute unor persoane care nu au avut mijloacele necesare. Aceasta abatere a fost incurajata de democrati si de Barack Obama", a declarat McCain intr-un discurs rostit la Universitatea din New Mexico.
Strategia adoptata de McCain este considerata insa riscanta. Daca vom continua sa vorbim despre criza economica, vom pierde", a spus, sub protectia anonimatului, un strateg de campanie al lui Mc