China, detinatoarea celei mai mari rezerve valutare la nivel mondial, ar putea juca un rol major in calmarea "furtunii" financiare internationale, fata de care este in mare parte protejata.Premierul Wen Jiabao, care a promis sa se alature efortului marilor economii pentru stoparea celei mai grave crize financiare de la marea depresie pana in prezent, a declarat ca cea mai importanta contributie pe care tara sa o poate aduce este pastrarea viguroasa a celei de-a patra economii mondiale. In acest
China, detinatoarea celei mai mari rezerve valutare la nivel mondial, ar putea juca un rol major in calmarea "furtunii" financiare internationale, fata de care este in mare parte protejata.
Premierul Wen Jiabao, care a promis sa se alature efortului marilor economii pentru stoparea celei mai grave crize financiare de la marea depresie pana in prezent, a declarat ca cea mai importanta contributie pe care tara sa o poate aduce este pastrarea viguroasa a celei de-a patra economii mondiale. In acest sens, China a redus rata dobanzii de doua ori in ultimele 12 luni, incluzand actiunea de miercuri, efectuata cot la cot cu Federal Reserve, Canca Cenltral Europeana si Banca Angliei.
Totusi, sunt numeroase speculatiile potrivit carora Beijingul ar putea de asemenea sa contribuie cu un vot de incredere prin pastrarea rezervelor sale vaste de valuta si chiar sa cumpere mai multa, pentru a ajuta finantarea necesara iesirii din criza a sistemului financiar din SUA, care este momentan in derulare.
"Spre binele unei relatii de lunga durata intre China si SUA, de dragul prezentarii u nei imagini tot mai bune a CHinei pe plan international, cred ca aceasta tara ar trebui sa-si declare suportul pentru dolarul american si sa cumpere titluri de trezorerie", a declarat Tao Xie, expert in relatiile dintre China si SUA, profesor al Universitatii de