Dupa 25 de ani! Asa ar putea fi intitulat Premiul Nobel pentru Medicina din acest an, care a fost impartit de catre doi francezi si un neamt. Acestia au fost incununati pentru descoperirea virusilor responsabili pentru aparitia SIDA si a cancerului cervical. Cei doi francezi sunt Francoise Barre-Sinnousi de la Institutul Pasteur si Luc Montaigner. In anul 1983, au identificat virusul HIV-1, cel care cauzeaza maladia SIDA. Descoperirea celor doi a venit la 2 ani de la identificarea, in anul 1981, a primelor cazuri de SIDA.
Cercetatorul german este Harald zur Hausen, de la Universitatea din Dusseldorf, care a descoperit, tot in 1983, papiloma virusul uman (prescurtat HPV) si l-a identificat drept cauza a cancerului cervical.
Care sunt implicatiile acestor descoperiri?
Conform BBC, de la semnalarea primelor cazuri de SIDA in anul 1981 si pana in prezent au murit peste 25 de milioane de oameni din cauza acestei maladii. Aceeasi sursa mai arata ca in zilele noastre traiesc mai bine de 30 de milioane de persoane infectate cu virusul HIV.
Sansele acestora de supravietuire au crescut enorm in ultimele decenii, in urma descoperirii virusului HIV. Si asta pentru ca odata cu descoperirea virusului a fost posibila gasirea unor medicamente - asa numitele medicamente retrovirale - care au putut prelungi considerabil vietile celor infectati. Daca acum doua decenii bolnavii de SIDA nu traiau mai mult de cativa ani din momentul infectarii, medicamentele retrovirale i-au ajutat pe cei aflati sub tratament sa poata spera sa traiasca si cateva decenii.
Situatia raspandirii SIDA nu este insa nici pe departe rezolvata. Pe de o parte nu a fost descoperit inca un medicament care sa vindece complet aceasta boala. Pe de alta parte medicamentele retrovirale raman in prezent prea scumpe pentru bolnavii din tarile sarace, precum cele din