Bursele de valori se afla in cadere, pietele de credit raman inghetate, iar cativa oficiali straini cred ca Statele Unite isi vor pierde statutul de superputere financiara. Cu toate acestea, dolarul - cel mai vizibil simbol al puterii financiare americane - continua sa se aprecieze, scrie International Herald Tribune.
Saptamana trecuta, dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an fata de euro, fata de dolarul canadian si de alte cateva monede. Moneda americana s-a apreciat dupa ce planul administratiei Bush pentru salvarea bancilor a fost respins initial de Congres si chiar in contextul unui raport nefast al numarului de angajati din SUA.
Cresterea dolarului pare a fi contrara asteptarilor. Crizele financiare anterioare din Asia, Rusia si Mexic au devastat cursurile valutare locale odata cu plecarea investitorilor straini. Bahtul thailandez, rubla ruseasca si pesoul mexican au beneficiat de increderea strainilor pe aceste piete emergente. Odata cu pierderea acestei increderi, au scazut si ratele de schimb din aceste tari.
"Dat fiind faptul ca tocmai am risipit foarte mult timp , este o ironie ca strainii vor sa investeasca mai multi bani in statul nostru", a spus Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard. "Ei nu stiu unde sa investeasca in alta parte", a mai declarat economistul.
Pe 17 septembrie, cand colapsul Lehmann Brothers a dus la clatinarea burselor de valori din toata lumea, investitorii straini s-au grabit sa cumpere obligatiuni, ceea ce le-a adus profitul aproape de zero.
Astfel, investitorii s-au ingramadit pentru a beneficia de protectia guvernului SUA, chiar daca acest lucru a insemnat ca investitiile lor vor pierde din bani atunci cand se vor lua masuri de combatere a inflatiei.
Intr-adevar, apelul facut de Statele Unite reflecta lipsa unor optiuni mai bune. Au fost adoptate multe masuri in ultimii ca