Criza mondială îi loveşte pe români în plină stradă. La unele puncte de schimb valutar un euro se vindea ieri cu 3,9 lei şi se cumpăra doar cu 3 lei. Sursa: Octavian Cocoloş
1 /.
Explozia monedei euro pe piaţa românească a readus specula printre punctele de schimb valutar din toată ţara. Victimele sunt aceleaşi ca în perioada de glorie a „valutiş tilor“ de la colţul străzii: cetăţenii unei ţări unde un euro poate costa uneori la vânzare cu aproape 30% mai mult decât preţul de cumpărare.
Metoda e simplă şi la limita legalităţii, spun autorităţile: patronii de case de schimb valutar profită de naivitatea clienţilor care nu citesc atent afişajul cursului valutar. Un caz petrecut ieri în plin centrul Capitalei, pe bulevardul Magheru, confirmă faptul că, odată cu devalorizarea leului, în România s-au reîntors şi obiceiurile financiare tipic balcanice.
„Uite cum au afişat cursul valutar!“
Ora 13.00. La ghişeul schimbului valutar Best Change 2006 SRL de pe Magheru, două tinere stau, umile, şi aşteaptă ca o casieriţă, cu o mină la graniţa sictirului, să le dea banii pe euro schimbaţi. Le dă la semnat un formular, apoi banii. Când văd suma, cele două fete ies aproape plângând: tocmai s-au lăsat păcălite de preţul unui cec de călătorie, afişat ca 39.000 de lei vechi pentru un euro, când, de fapt, mai jos, se poate citi: 1 euro ∂ 30.600 de lei vechi.
Ora 14.00. Studenta de la Medicină Oana Tudorache intră cu încredere în acelaşi exchange, însoţită de o prietenă şi de suma de 2.500 de dolari pe care urmează s-o folosească la închirierea unei săli pentru un congres medical.
După nici cinci minute petrecute la ghişeu, se vede nevoită să sune, pe rând, la poliţie, la ANPC, la primarul general şi la presă. „Mi-au oprit o diferenţă enormă, de aproape 20 de milioane. Uite cum au afişat cursul valutar: vâ