Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză.
Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză. Pe Rodica Drăgan am cunoscut-o cu ocazia Răvăşitului oilor, eveniment care este găzduit de 40 de ani încoace de localitatea Bran. Standul ei, de pe platoul Inima Reginei, era de departe cel mai aglomerat. Vizitatorii cumpărau dulciuri preparate după metode tradiţionale, precum cozonac, plăcintă de toate felurile, cornuri, melci etc. Adică, erau pregătite ca la mama acasă. Aşa i s-a dus şi vestea.
Cum aţi început această afacere "dulce"? Când eram mică o ajutam pe mama la pregătitul cozonacilor şi al pâinii, de la ea am învăţat tot ce ştiu. Pentru că aici se fac multe pomeni, mi-a venit ideea să fac cozonaci, colaci, plăcinte şi cornuri. Pot spune că afacerea cu cozonaci am început-o în anul 1996 doar eu cu soţul meu. Mai târziu am început să preparăm cozonaci, plăcinte şi pentru sărbători. Totul a început cu un sac de lut din care am construit cuptorul pe vatră, iar singurele investiţii făcute au fost cărămizile pentru el şi covata în care frământam coca cu mâna.
DiversitateRenumele cozonacilor dumneavoastră, şi nu numai, a trecut dincolo de graniţele localităţii Bran. Cum este acum, după 12 ani? Avem clienţi din toată ţară, dar noi preparăm o cantitate mică de produse de patiserie. Avem totuşi o afacere mică, de familie. Dar tare-mi pare rău că toate s-au modernizat, au rămas tradiţionale doar reţetele, pe care le-am moştenit de la mama. Acum coc numai în cuptoare speciale, iar toate obiectele din patiserie sunt din inox. Aşa cere Uniunea Europeană