Un studiu recent al Asociaţiei Americane de Dietetică semnalează că în ultimii 30 de ani aportul energetic mediu al dietei cotidiene a crescut de la 1.500 Kcal la 1.800 Kcal la femei şi de la 2.500 Kcal la 2.800 Kcal pentru bărbaţi.
Un studiu recent al Asociaţiei Americane de Dietetică semnalează că în ultimii 30 de ani aportul energetic mediu al dietei cotidiene a crescut de la 1.500 Kcal la 1.800 Kcal la femei şi de la 2.500 Kcal la 2.800 Kcal pentru bărbaţi.
Studiul mai relevă faptul că aportul caloric suplimentar vine mai ales din consumul grăsimilor alimentare invizibile, al căror aport a crescut de la 70 g/zi la 75 g/zi. Consumul recomandat de grăsimi este de 30% din necesarul energetic al zilei, din care doar 10% trebuie să fie grăsimi saturate.
Sursele alimentare de grăsimi s-au schimbat în ultimii 30 de ani, cu o creştere a consumului de grăsimi invizibile din snacksuri, chipsuri, mezeluri etc. Importante în alimentaţie datorită multiplelor lor calităţi (senzoriale şi nutriţionale), grăsimile devin din ce în ce mai mult sursa maladiilor "civilizaţiei" moderne. Tehnologii de industrie alimentară au trebuit să facă faţă unei noi provocări: crearea de înlocuitori de grăsimi.
Dacă se doreşte eliminarea grăsimilor dintr-un produs alimentar, locul lor trebuie luat de un alt constituent, care să confere caracteristici similare (palatabilitate, textură, mediu pentru vitaminele liposolubile şi pentru majoritatea compuşilor de gust şi de aromă).
Înlocuitorii de grăsimi (fat replacers) sunt definiţi ca ingrediente care pot asigura unele proprietăţi ale grăsimilor sau chiar toate caracteristicile grăsimilor, furnizând însă un aport scăzut de calorii. Proprietăţile funcţionale ale înlocuitorilor de grăsimi (reducerea aportului caloric, asumarea contribuţiei lipidelor la textură, rol structural, propr