În Capitală, experienţa zilnică a călătoriei cu tramvaiul şi cu metroul afectează sănătatea psihică a bucureştenilor şi descurajează orice atitudine ecologistă. Mersul pe jos poate avea aceleaşi efecte nocive. Înghesuiala şi vacarmul continuu din tramvaiele din Bucureşti pot provoca dezechilibre psihice. Ecologiştii îndeamnă orăşenii să mai renunţe la maşina personală şi să apeleze din când în când la mijloacele de transport în comun sau chiar la mersul pe jos. În felul acesta, spun ei, fiecare poate contribui la diminuarea poluării urbane cu dioxid de carbon şi, în ultimă instanţă, la încetinirea încălzirii globale. Numai că aceste mici gesturi ecologiste sunt greu de realizat în Bucureşti, capitală a unei ţări proaspăt intrate în UE. Din cauza aglomeraţiei, dar şi a lipsei de civilizaţie, oamenii se împing unii pe alţii, se înjură şi nu vor să dea dovadă de niciun pic de toleranţă.
În felul acesta, cei mai sensibili pot fi afectaţi îngrozitor. „Persoanele care suferă de atacuri de panică se pot simţi agresaţi în aceste condiţii şi pot face o criză. De asemenea, la rândul lor, ei pot reacţiona foarte agresiv”, ne-a explicat psihologul Hanibal Dumitraşcu, profesor la Universitatea din Bucureşti.
Agresivitatea se poate manifesta verbal sau fizic. De acasă şi până la serviciu, bucureştenii care se deplasează cu mijloacele de transport în comun sau pe jos au parte de toate tipurile de poluare: de la cea fonică până la sufocarea cu noxe de la ţevile de eşapament ale camioanelor.
Tramvaiul 41, ora opt dimineaţa. Deşi acesta staţionează în Ghencea, la început de linie, peronul este asaltat de sute de persoane. Nimeni nu crede că va apuca să stea jos, dar toţi speră ca măcar să urce în el. La orele de vârf, mai ales dimineaţa când bucureştenii merg la serviciu, refugiul tramvaiului este ca un furnicar la aproape fiecare staţie. @N_