În condiţiile în care o familie cheltuieşte mai mult de jumătate din venituri pe mâncare, băuturi alcoolice şi ţigări, dacă are şi rate la apartament sau la maşină, nu mai rămâne cu nimic.
Deprecierea leului agravează situaţia. De exemplu, cine a contractat un credit de 10.000 de euro pe o perioadă de 10 ani vara trecută, când moneda europeană valora 3,2 lei, şi avea o rată lunară de 580 de lei (180 de euro), plăteşte acum, când euro a ajuns la 3,9 lei, o rată de 710 lei, cu 21% mai mare. Ba, mai mult, în condiţiile în care leul s-a depreciat şi inflaţia creşte, românilor nu le mai rămân bani deloc din venituri sau se vor împrumuta pentru a-şi acoperi cheltuielile. Mai mult, vor fi obligaţi să renunţe la ieşiri în oraş, la film sau la teatru.
Majorarea nejustificată a salariilor de către autorităţi înainte de alegeri ar putea agrava situaţia, cred analiştii. Leul s-ar deprecia şi mai mult, iar inflaţia ar avansa galopant, cu efecte grave în bugetele românilor.
Sporeşte munca la negru
Majorarea cu 50% a salariilor bugetarilor va duce la disponibilizarea a circa 300.000 de angajaţi, ca urmare a creşterii costurilor cu locurile de muncă, avertiza ieri ministrul economiei, Varujan Vosganian. Oamenii din piaţă consideră însă că deficitul actual de forţă de muncă va duce, mai degrabă, la creşterea salariză rii la negru.
Astfel, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români, spune că patronii vor prefera să declare salarii mai mici, iar restul plăţilor să le facă la negru.
La rândul său, preşedintele Lukoil România, Constantin Tampiza, spune că preţul carburanţilor a crescut în ultimele zile , fapt ce va duce la scumpiri în lanţ.
VEZI ŞI:
Criza, între pesimism şi optimism
Cursul scufundă piaţa imobiliară
@N_