Anumite caracteristici des intalnite in lumea artistica - precum hipersensibilitatea sau petrecerea unui timp indelungat contempland anumite detalii - reflecta un anumit tip de temperament. Despre acest temperament, psihologii spun ca este mediul ideal pentru "colaborarea" dintre creativitate si afectiunile psihice precum depresia sau afectiunea "borderline" (maniaco-depresivii).
"S-au realizat peste 20 de studii care sugereaza faptul ca persoanele foarte creative prezinta des astfel de afectiuni", spune Kay Redfield Jamison, profesor de psihiatrie, conform CNN.
Expertii spun ca tulburarile psihice nu dau nastere intotdeauna creativitatii, precum nici creativitatea nu inseamna neaparat prezenta unor afectiuni mentale. Aceasta teorie ar putea explica insa de ce artisti ilustri, precum compozitorul Robert Schumann sau poeta Sylvia Plath au suferit de tulburari de comportament.
Studiul realizat de psihologii americani arata ca atunci cand oamenii se gandesc indelung la ceva, devin ori mai creativi, ori mai deprimati, ori amandoua in acelasi timp. Depresia tinde, totusi, sa se declanseze mai usor: "Daca te gandesti la diverse lucruri din viata ta...si apoi te gandesti din nou si din nou si din nou, ajungi la un fel de reflectare permanenta, iar cei care fac asta devin depresivi mult mai usor", spune Paul Verhaeghen, profesor de psihologie.
Persoanele creative dezvolta o hipersensibilitate fata de ce este in jurul lor - culori, sunete sau emotii, spune Mihaly Csikszentmihalyi, care preda psihologia la Universitatea Claremont. O astfel de hipersensibilitate ii poate face pe acesti oameni sa se ingrijoreze foarte mult pentru niste lucruri care, pe altii, nu ii preocupa prea tare, iar acest lucru poate duce la depresie, crede Csikszentmihalyi.
Studiul, realizat de cercetatorii Universitatii Stanford, a fost facut pe un g