În mai puţin de cinci ani Bulgaria a pierdut echivalentul a 5 miliarde euro în urma activităţilor "economiei gri”.
În mai puţin de cinci ani Bulgaria a pierdut echivalentul a 5 miliarde euro în urma activităţilor "economiei gri”.
Aprecierea aparţine procurorului din Parchetul General, Petar Raimondov. Numai din taxe neplatite, bugetul a fost lipsit de 3 miliarde euro. Alte, aproape doua miliarde, nu au intrat în fondurile de asigurare socială şi în cele de sănătate. Volumul economiei gri asigură între 19 si 39 % din PIB – un adevărat record în Uniunea Europeană. Bulgaria conduce şi în calasamentul celor mai corupte ţări membre.
NepedepsitǎNoţiunea de economie gri nu este definită în legislaţia bulgară. Astfel de crime nu pot fi pedepsite direct. Sunt aplicate alte texte din Codul Penal. Companiile care fac parte din sectorul gri desfăşoară o activitate legală, însă nu declară o mare parte din venituri. 90 % din ramura construcţiilor şi 80 – din cea a turismului pot fi plasate în economia gri, a declarat procurorul Raimundov.
Anul trecut, 343 de persoane au fost condamnate pentru nedeclararea sau neplata taxelor fiscale în cadrul a peste 550 de dosare penale. La câteva sute de milioane de euro pe an sunt evaluate pierderile bugetului de pe urma furtului de TVA. În această activitate criminală sunt implicaţi împreună cu capi ai lumii interlope, înalţi funcţionari din administraţia fiscală şi din Ministerul de Interne. O parte din banii sustraşi ajung la "casele negre” din care sunt finanţate partidele politice.
PioniDosarele însă inaintează foarte încet şi nu dau rezultat. În faţa justiţiei ajung de regulă oameni săraci, numiti formal, în schimbul a 2 – 300 de euro, manageri ai falselor companii prin care au fost sustrase milioanele din buget. Procuroratura bulgară este nemulţumită de