Emilio Rodriguez (33 de ani), director de vânzãri la o firma de distributie de materiale de constructie din Castellon, spune cã 90% din fabricile de gresie si faiantã de pe teritoriul Spaniei se Emilio Rodriguez (33 de ani), director de vânzãri la o firma de distributie de materiale de constructie din Castellon, spune cã 90% din fabricile de gresie si faiantã de pe teritoriul Spaniei se aflã în Castellon.
„Calitatea argilei din aceastã zonã a fost declaratã ca fiind cea mai bunã din lume”, afirmã Rodriguez. In acelasi timp, spaniolul spune cã produsele din Castellon sunt cãutate în întreaga lume si cã firmele de constructii mai importante din Europa preferã gresia si faianta produse în aceasta provincie.
Insã, dacã potentialii clienti cer materiale mai ieftine „vom cumpãra si din China, chiar dacã nu sunt atât de bune. Clientul are ultimul cuvânt.”
Calitate, nu cantitate
Rodica Vîlcea (45 de ani), originarã din Suceava a lucrat sase ani la fabrica de gresie si faianta Cima Ceramica. Primii doi ani a muncit la împachetarea gresiei.
Dupã doi ani, a schimbat încadrarea: a lucrat ca sortatoare, munca sa constând în alegerea pieselor cu defecte (ciobite, sparte sau zgâriate) pe care le arunca la containere.
„Trebuia sã iau fiecare piesa de gresie sau faianta în parte si sã le studiez. La început puneam si plãci care nu erau bune... mi se pãrea cã este pãcat sã le arunc doar o zgârieturã care abia se zãrea. Mi-au explicat cã politica firmei se baza pe calitate si cã nu se admiteau produsele care aveau cel mai mic defect”, adaugã Rodica. Acum o sãptãmânã, din cauza crizei economice din Spania, Rodica a fost concediatã.
“Cea din China e de proasta calitate”
Mari Carmen Sanz (40 de ani) proprietara unei firme de vânzari de materiale de constructii din Castellon