Ce se va întâmpla mai departe? În cel mai rău caz, vor falimenta bănci şi firme, iar populaţia va sărăci. În cel mai bun caz, situaţia va rămâne stabilă, spun specialiştii. În această perioadă tulbure, ne întrebăm ce e indicat şi ce nu să facem cu banii sau dacă este un moment potrivit să luăm un credit de la bancă. Răspunsul este că puteţi cumpăra sau vinde euro, în funcţie de planurile financiare pe care le aveţi, însă evitaţi să contractaţi credite de refinanţare, consideră specialiştii din mai multe domenii, contactaţi de EVZ.
În ultima săptămână, dobânzile practicate de bănci au crescut, iar cei care încheie contracte de creditare în această perioadă vor plăti mai mult pentru împrumuturi.
Cauzele creşterii dobânzilor sunt criza financiară externă, deprecierea leului şi noile norme de creditare impuse de BNR. Dobânzile pentru creditele în lei au explodat de la 16%-17%, săptămâna trecută, la peste 20% în prezent. Un credit de refinanţ are luat acum ar fi dezavantajos deoarece ar avea dobânzi mai mari decât împrumutul iniţial, explică Raluca Avarvari, consultant de credite la Urgent Credit.
Speculaţiile sunt riscante
Ca să evitaţi riscul valutar, luaţi credite în moneda în care primiţi salariul, spune dealerul unei bănci. El consideră că dacă aveţi nevoie de euro pe termen scurt, de exemplu pentru a vă plăti chiria, este cazul să cumpăraţi suma necesară deoarece deprecierea leului nu se va opri aici. În schimb, cei care au sume mari în euro, le pot vinde în această perioadă şi pot cumpăra din nou euro peste câteva luni, când leul îşi va reveni. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a ales să-şi ferească banii de criză cumpărând titluri de stat.
Laurian Lungu, de la Grupul de Economie Aplicată, spune că investiţiile pe timp de criză sunt riscante: pot aduce câştiguri mari, dar şi pierderi usturătoare. El ar