În prag de alegeri, guvernanţii au mărit şi bursele studenţilor. Cu 30%, în două tranşe şi abia de anul viitor. După lungi negocieri purtate cu ministrul educaţiei Cristian Adomniţei, reprezentanţii studenţilor au obţinut această majorare care însă nu îi mulţumeşte. „Bursele or să ajungă la 360-370 de lei, dar noi am vrea să le aducem pe toate la salariul minim pe economie. Studenţii trebuie să se poată întreţine din aceste burse şi să înveţe, în loc să muncească pe salariul minim pe economie ca să se întreţină“, a explicat Claudiu Neagoe, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti Craiova.
Chiar dacă au pierdut o luptă, studenţii aşteaptă să înceapă negocierile cu următoarea guvernare şi speră să obţină burse cât salariile minime. „Aşteptăm alegerile şi propunerile următoarei guvernări şi vom începe iarăşi negocierile pentru că studenţii trebuie să aibă burse din care să se poată întreţine“, a spus Claudiu Neagoe. În urma negocierilor cu ministrul Adomniţei, studenţii au obţinut majorarea burselor în 2009, în două tranşe, 15% de la 1 ianuarie şi 15% de la 1 octombrie 2009.
Bani pentru cazare în apartamente
Liderii studenţilor l-au convins pe Adomniţei să accepte şi eliminarea criteriilor sociale pentru acordarea subvenţiei individuale de sprijin pentru studenţii care locuiesc în alte spaţii decât căminele instituţiilor de învăţământ superior. În prezent, cele mai mici burse studenţeşti sunt cele sociale, în sumă de 100-150 de lei pe lună. Studenţii mai primesc burse de merit - 250-350 de lei pe lună - dacă au media semestrială de minimum 9,60. Bursa de performanţă se acordă celui mai bun student de la fiecare specializare, care trebuie să aibă medii mai mari de 9,70 şi să fie premiat la concursuri naţionale sau internaţionale, cu lucrări de specialitate publicate şi implicat în cercetare. Valoarea acesteia este de 300-400 de lei