Subiectiv vrea sa stie in ce conditii as cita sursa unei informatii aparute pe un blog intr-un articol publicat in ziar. Cine face purici de mai multa vreme pe un blog si a dat macar una-doua informatii in premiera isi inchipuie unde bate Subiectiv: presa preia informatiile de pe bloguri fara sa mentioneze sursa.
Un raspuns direct intai: as cita si am citat intr-un ziar ceva gasit pe un blog in aceeasi situatie in care as cita si am citat informatii aici, pe blog. Adica atunci cand bloggerul cutare vine cu o stire din punctul meu de vedere exclusiva. Gasiti de regula un link catre sursa la informatii externe si mai rar la cele interne, pentru ca in 99% din cazuri nu preiau informatii deja aparute in alte locuri. Cineva imi spunea ca ar trebui sa ofer toata actualitatea media, dar las deocamdata aspiratia asta lui Petrisor, cu al sau proaspat lansat site, fiindca pentru mine blogul este ceea ce fac atunci cand nu lucrez la proiecte mai elaborate. Atunci cand voi crede ca un site de media e sustenabil ca business, as putea incerca mai mult, dar in momentul asta nu e cazul. Deocamdata, va invit sa cititi coloana alaturata, de "M-au interesat", pentru lucruri pe care le consider importante, dar de care nu am avut timp sa ma ocup.
In al doilea rand, doua vorbe despre modul cum se mentioneaza sursa informatiei in presa romaneasca. A atribui e mai curand un imperativ moral sau deontologic si nu unul legal, cat timp informatia in sine nu constituie obiectul dreptului de autor - nici nu ar putea fi asa, fiindca o lege de felul asta ar contrazice principiul liberului acces la informatie. Deontologie si recunoasterea meritelor? Prin anii ‘90 presa traia intr-un fel de schizofrenie a exclusivitatilor, in care nimeni nu baga in seama pe nimeni si fiecare fura de la celalalt, daca se putea, exclusivitatile. Mediafax stie cel mai bine la ce ma refer - ziarele