Oamenii care sunt excesiv de increzatori in fortele proprii sunt de fapt viitorii lideri, conducatori sau politicieni. Chiar daca au abilitati de conducere si management, initiativele le scapa narcisistilor de cele mai multe ori.
Un studiu al unor psihologi din Ohio a aratat ca narcisistii au spirit de conducatori, nu au initiativa si nici nu promoveaza alte valori in posturi de conducere, informeaza livescience.com.
Cu tendinte puternice de egoism dus la extrem si supraincarcare a talentului si personalitatii lor, narcisistii nu trebuie confundati cu oamenii care cred in puterile proprii.
"O persoana increzatoare are si farmec, este sigura pe ceea ce spune, cu argumente si este foarte sociabila", a spus psihologul Amy Brunell, care a condus studiul.
Ei nu trebuie confundati cu narcisistii, care au o viziune larga asupra talentului si inteligentei lor, iar tot ce realizeaza este doar in folos propriu.
Potrivit oamenilor de stiinta, profilul unui conducator este similar narcisistilor, iar aceasta alaturare nu este intamplatoare. "Le place puterea, sunt egoisti si extrovertiti. Dar acest lucru nu inseamna ca sunt si buni lideri", a mai spus Brunell.
Psihologii au analizat studenti si manageri. Ei au fost impartiti in grupuri de cate patru si fiecare grup a trebuit sa isi stabileasca cate un lider.
Narcisistii din fiecare grup s-au propus pe ei insisi si au condus toate discutiile ulterioare. Persoanele cu astfel de inclinatii aveau tendinta de a atrage atentia asupra lor , pentru a fi vazuti ca lideri de ceilalti membri ai grupului.
Oamenii de stiinta au spus ca rezultatele studiului realizat se pot verifica si in realitatea imediata. "Multa lume a observat ca trebuie sa fii narcisist pentru a candida la presedentie, de exemplu. Ar fi de mirare daca unul dintre candidatii la