Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, Gheorghe Ialomiţianu (foto), consideră că „se impune intervenţia Băncii Naţionale a României pentru temperarea deprecierii monedei naţionale, având în vedere creşterea, în ultima vreme, a rezervei naţionale”.
Potrivit sursei citate, deprecierea monedei naţionale va determina o creştere în lanţ a preţurilor de vânzare a bunurilor provenite din import, precum şi a ratelor la creditele în valută. Creşterile de preţuri vor fi suportate de populaţie, ceea ce va determina scăderea puterii de cumpărare, în principal a persoanelor cu venituri reduse. „Deprecierea monedei naţionale la începutul lunii octombrie 2008 va determina o creştere a preţurilor la produsele accizabile începând cu 1 ianuarie 2009, cum ar fi carburanţii, energia electrică şi gazul metan. Potrivit Codului fiscal, acciza este exprimată în euro şi se calculează pentru anul 2009 pe baza cursului valutar din prima zi lucrătoare a anului 2008. Creşterea accizei va fi de 11%, iar preţurile vor creşte cu cel puţin 15%, având în vedere că la preţul de vânzare se aplică şi TVA de 19%”, a conchis Ialomiţianu. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, Gheorghe Ialomiţianu (foto), consideră că „se impune intervenţia Băncii Naţionale a României pentru temperarea deprecierii monedei naţionale, având în vedere creşterea, în ultima vreme, a rezervei naţionale”.
Potrivit sursei citate, deprecierea monedei naţionale va determina o creştere în lanţ a preţurilor de vânzare a bunurilor provenite din import, precum şi a ratelor la creditele în valută. Creşterile de preţuri vor fi suportate de populaţie, ceea ce va determina scăderea puterii de cumpărare, în principal a persoanelor cu venituri reduse. „Deprecierea monedei naţionale la începutul lunii octombrie 2008 va determina o creştere a preţurilo