Curtea Constitutionala a decis ca sefii Parchetelor nu pot fi numiti de Consiliul Superior al Magistraturii. CC a declarat neconstitutionala legea pe aceasta tema, aprobata de Parlament.
Curtea Constitutionala a luat in discutie aceasta lege, dupa ce a fost sesizata de 59 de deputati PD-L.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat, pentru Realitatea TV, ca "in acest moment, ramane vechea procedura, potrivit careia presedintele ii numeste pe sefii Parchetelor. Curtea Constitutionala garanteaza suprematia Constitutiei in aceasta tara".
"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca legea este neconstitutionala, intrucat varianta adoptata de Senat (in calitate de Camera decizionala) a fost data cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare, in sensul nerespectarii principiului constitutional al bicameralismului Parlamentului Romaniei, consacrat de art.61 alin.(2) din Legea fundamentala", se arata in comunicat remis Ziare.com.
In esenta, modificarea legislativa vizeaza procedura de numire in urmatoarele functii: procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, respectiv procedura de revocare din aceste functii de conducere
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
PD-L a anuntat, pe 17 septembrie, ca va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea aprobata in Senat, prin care procurorii sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului de pe langa IC