Miercuri, 8 octombrie 2008, la iniţiativa AVAS, a fost aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Companiei Energetice (CE). Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, a declarat: „Am decis înfiinţarea Companiei Energetice din două motive care mi se par deosebit de importante: pentru a scădea preţul la energie pentru consumatori, prin crearea unei competiţii reale pe piaţa de energie, şi pentru a înfiinţa un actor economic viabil, ce regrupează aproape 50% din capacită
Miercuri, 8 octombrie 2008, la iniţiativa AVAS, a fost aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Companiei Energetice (CE).
Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, a declarat: „Am decis înfiinţarea Companiei Energetice din două motive care mi se par deosebit de importante: pentru a scădea preţul la energie pentru consumatori, prin crearea unei competiţii reale pe piaţa de energie, şi pentru a înfiinţa un actor economic viabil, ce regrupează aproape 50% din capacităţile de producţie de energie electrică. Sunt convins că înfiinţarea Companiei Energetice va genera controverse pentru că există numeroase interese în privinţa pieţei energetice româneşti. Unii doresc ca lucrurile să rămână aşa cum sunt, să se permanentizeze contractele încheiate în favoarea „băieţilor deştepţi” pe fondul unei lipse de coordonare la nivel energetic. Noi am dorit să creăm un pol energetic, o contrapondere la companiile străine, ce are ca scop creşterea concurenţei pe piaţă şi scăderea preţului energiei şi pentru consumatorii finali, respectiv pentru populaţie.”
Din Compania Energetică vor face parte Hidroelectrica, Electrica, Complexele Energetice Rovinari şi Turceni. Compania Energetica nu va include operatorul de transport Transelectrica.
Noua companie se va numi „Electrica”, va avea o capacitate totală instalată de circa 10.000 MGW şi, când va fi pregătită, va fi listată la bursă.
Demararea