O mutare fara precedent din partea bancilor centrale, care intr-o actiune simultana, au incercat o ultima salvare pentru pietele financiare. Insa, din nou, traderii au dat ’sah’ si la aceasta mutare, astfel ca bancile centrale raman fara variante de raspuns in fata unui joc tot mai complicat, scrie Ovidiu Ciulina, pe blogul Mersul Trendurilor.
Federal Reserve, Banca Angliei, Banca Centrala Europeana, alaturi de cea a Elvetiei, Canadei si Suediei au taiat simultan, cu 0,5%, rata dobanzii de referinta la monedele pe care le controleaza. Instantaneu, ordinele de cumparare apar dar, precum o pastila efervescenta, efectul s-a topit intr-un timp extrem de scurt.
Sigur ca prima reactie este una de usurare: dobanda pe banii imprumutati este mai mica, iar dincolo de acest aspect punctual bancile centrale au reiterat, in statement-ul ce a insotit taierea dobanzii, ca sunt preocupate in principal de slabirea cresterii economice. Conditiile actuale o permit: scaderea pretului la marfuri a inlaturat o parte din pericolul inflationist, in timp ce scaderea consumului ca urmare a dificultatii in obtinerea unui credit da "apa la moara" bancilor centrale in efortul lor de a dezgheta pietele financiare prin micsorarea dobanzilor de referinta.
In alta ordine de idei: pietele pot fi linistite, bancile centrale le vor sprijini. Daca acum ceva timp asemenea masuri si declaratii dadeau startul unor cresteri, de data aceasta pietele financiare au intors spatele si au zis 'sah'. A urmat o noua sedinta de scadere, volatila, cu VIX, indicele care masoara frica din piata, atingand un nou maxim.
O scurta tresarire de orgoliu a cumparatorilor a determinat un mini-raliu, insa declaratiile lui Henry Paulson, Secretarul Trezoreriei, despre faptul ca planul sau va fi pus in aplicare abia peste cateva saptamani, au estompat din entuziasm. Inchidere: Dow Jon