Până la sfârşitul anului 2009, Bucureştiul va avea o termocentrală pe gaz cu emisii poluante reduse, care va asigura şi încălzirea oraşului. Tot anul viitor, în Dobrogea, se vor înălţa 139 de turbine eoliene. Grupul german REECO va organiza două târguri internaţionale în România. Expoziţiile vor avea ca temă energiile regenerabile şi eficienţa energetică. Termocentrala de lângă Bucureşti va fi complet funcţională începând din octombrie 2009. În comunicatul de presă al companiei GE Energy se precizează că lucrările cad în sarcina firmei Vest Energo şi primele două generatoare, din cele patru câte vor fi în final, vor intra în funcţiune chiar la sfârşitul acestui an.
Noua termocentrală va aplica metoda cogenerării, care presupune captarea gazelor de ardere şi utilizarea energiei termice cu o eficienţă crescută, prin folosirea căldurii la încălzirea blocurilor şi a apei menajere pentru locuitorii Bucureştiului.
Calculele arată că astfel de centrale sunt nu doar mai eficiente din punct de vedere energetic, aşa cum recomandă directivele UE, dar şi mai puţin poluante decât cele pe cărbune sau păcură folosite până acum.
Oficialii de la GE Energy, compania care livrează cele patru turbine, au precizat că noua termocentrală va fi echipată cu două generatoare de 3 megawaţi şi două generatoare de câte 4 megawaţi. În total, cele patru grupuri vor produce 14 megawaţi de energie electrică şi 13,5 megawaţi energie termică.
Eforturile româneşti în direcţia aplicării măsurilor de reducere a poluării cuprind şi instalarea de către grupul ceh Skupina CEZ a nu mai puţin de 139 de turbine eoliene în zona Dobrogei.
Turbinele vor fi produse tot de concernul GE Energy şi vor fi livrate ritmic spre Tulcea, astfel încât până la sfârşitul anului 2009 întreg parcul să fie montat şi funcţional. Prima “fermă” de eoliene din Rom