Criză de sânge fără precedent în spitalele din nord-estul ţării, deoarece mulţi donatori au plecat la muncă în străinătate. Tot mai mulţi pacienţi sunt nevoiţi să aştepte zile întregi pentru a fi operaţi, din cauza rezervelor insuficiente de sânge. Majoritatea donatorilor fideli, care „aprovizionau” Centrele de Transfuzie Sanguină din Moldova, fie au înaintat în vârstă, fie au plecat la muncă în străinătate.
Pentru a acoperi cererea, medicii sunt nevoiţi să găsească metode alternative pentru a rezolva problema. Ei solicită insistent ajutorul rudelor şi cunoştinţelor pacienţilor sau apelează la Centrele de Transfuzie din alte judeţe.
MOTIVAŢI CU DOUĂ KILOGRAME DE CARNE
„Facem apel măcar către rudele pacienţilor care au nevoie de sânge. Problema s-ar remedia cât de cât, dacă măcar acestea ar înţelege şi ar veni cel puţin de două ori pe an să doneze", a declarat Maria Avram, asistent la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bacău. Medicii spun că nici facilităţile oferite donatorilor nu sunt destul de motivante.
„Tichetele pe care le dăm sunt pentru două kilograme de carne, necesare pentru recuperarea fierului şi a proteinelor pierdute în urma donării. Ziua liberă se pierde şi ea cu analizele şi recoltarea de sânge”, a declarat Daniela IIicenco, director al Centrului de Transfuzie Sanguină din Iaşi.
Operaţii amânate
La Iaşi, viaţa persoanelor care necesită operaţie este deseori pusă în pericol din cauza lipsei de sânge. „Unii pacienţi aşteaptă chiar cu săptămânile să primească sânge. Am o bolnavă din Suceava care are cancer de colon. Trebuia să o operăm în urmă cu trei-patru zile dar din cauză că grupa sa sanguină nu există în centru nu putem face intervenţia”, a precizat Cristian Dragomir, medic chirurg la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi.
Potrivit medicilor, mulţi dint