Raftingul este din ce în ce mai întâlnit în programul organizatorilor de teambuildinguri din România. Sursa: Reuters
Raftingul - sau, mai exact, coborârea cu barca pneumatică pe ape repezi de munte - este activitatea ideală pentru cei care-şi doresc să trăiască împreună cu prietenii o aventură de neuitat. Pentru cei care nu s-au încumetat până acum să se arunce într-o astfel de aventură, nu e timpul pierdut - raftingul a devenit una dintre activităţile preferate ale organizatorilor de teambuildinguri.
În ultimii ani, cererile au crescut spectaculos, spun reprezentanţii agenţiilor de profil. „Avem multe solicitări pentru grupuri de 15-100 de persoane. Organizăm raftinguri, dar şi program combinat, cu tiroliană, ATV sau alte activităţi“, afirmă unul dintre asociaţii firmei Romanian Adventure Center. Grupurile mai mici pot apela la agenţiile de turism, cum este Ultramarin Travel, care acceptă şi patru persoane. Un weekend la rafting costă de la 50 de euro în sus de persoană.
Defileul Jiului, preferatul aventurierilor
Cele mai bune râuri pentru un astfel de sport sunt Jiul, Bistriţa, Nera, Cerna, Mureşul şi Crişul Repede. Preferate sunt Bistriţa şi Jiul, datorită debitului mare pe care îl au în perioada propice raftingului (martie-noiembrie), dar şi datorită albiei destul de înguste.
Traseele pe care se poate practica raftingul sunt de mai multe dificultăţi. Pentru raftingul de agrement, râul trebuie să aibă un debit mediu, să fie stânci puţine şi căderi mici de apă.
Specialiştii spun că cel mai spectaculos traseu de rafting este cel din Defileul Jiului. Punctul de plecare este în apropierea localităţ ii Livezeni. Râul este foarte învolburat datorită zonei înguste a defileului. Diferenţa de nivel este de 255 m şi necesită un timp de coborâre între o oră şi trei ore.
Dacă echipame