Actiunile cotate pe bursele europene nu si-au revenit din socul puternic generat de temerile potrivit carora criza financiara va provoca o recesiune economica globala prelungita nici dupa ce bancile centrale au redus la unison dobanzile de referinta.
Pe bursa londoneza, indicele FTSE 100 pierduse 4,2% pana la 16:30, ora Romaniei, dupa o scurta revenire datorata anuntului conform caruia Fed, BCE si Banca Angliei au redus dobanzile cu jumatate de punct procentual. Indicele francez CAC 40 scazuse cu 4,3% la mijlocul sedintei de tranzactionare.
Bursele asiatice au incheiat sedinta de miercuri la minime record, indicele nipon Nikkei 225 coborand cu 9,4%, pana la 9.203 puncte, cel mai scazut nivel din iunie 2003 incoace. Pe celelalte piete din regiune, indicele Hang Seng - de pe bursa din Hong Kong - s-a prabusit cu 6,2%, iar principalul indice indian a pierdut 8%. Pietele din Taiwan, China si Australia s-au numarat, de asemenea, printre cele mai afectate.
Bursa rusa Micex a fost suspendata de la tranzactionare pana vineri, dupa ce s-a prabusit cu 14% in prima jumatate de ora a sedintei de tranzactionare de ieri. Scaderile inregistrate in Europa si Asia au urmat unui declin semnificativ inregistrat pe Wall Street, unde indicele Dow Jones a inchis sedinta de tranzactionare de marti cu 500 de puncte sub nivelul din ziua precedenta.
Prabusirea burselor europene, care i-a impins pe bancherii centrali sa intervina in forta pentru a readuce increderea in pietele de capital, a venit in ciuda faptului ca executivul britanic a anuntat un plan de salvare a sistemului financiar in valoare de 50 mld. lire sterline (circa 64 mld. euro).
Planul, care prevede cumpararea de actiuni in cadrul mai multor banci britanice, vine in conditiile unei prabusiri anterioare a valorii actiunilor din segmentul financiar.
Ultimele eforturi guvernamentale de a reda inc