Băncile înscrise ca sucursale se supun normelor din ţara de origine. Depozitele constituite la ING Bank, GarantiBank, Italo-Romena sau Bank of Cyprus sunt garantate la mult peste plafonul de 20.000 euro. Criza financiară determină tot mai multe state din Uniunea Europeană să ia măsuri pentru a creşte plafonul de garantare a depozitelor bancare în caz de faliment. În ţara noastră, acesta este stabilit la 20.000 de euro, dar ar putea să crească la 50.000 de euro la solicitarea Uniunii Europene.
Nu toate băncile de pe piaţa românească intră însă sub incidenţa pragului actual de 20.000 de euro. De la această regulă sunt excluse instituţiile de credit înscrise ca sucursale, adică cele care au sediul în alte state comunitare. Potrivit legislaţiei în vigoare, de la data aderării României în structurile comunitare, sucursalele nu mai sunt obligate să se supună reglementărilor de garantare a depozitelor din ţara noastră, ci prevederilor din ţările de origine.
În această situaţie se află mai multe instituţii de credit din ţara noastră, între care ING Bank, Banca Italo-Romena, Bank of Cyprus sau GarantiBank. Alături de acestea, pe piaţa financiară din România sunt prezente şi alte sucursale care nu desfăşoară însă activităţi de atragere de depozite, ca de exemplu Fortis Bank, La Caixa sau Finicredito.
100.000 euro la băncile olandeze
Practic, în cazul unui scenariu pesimist în care unele instituţii de credit ar da faliment, cel puţin din punct de vedere teoretic, cei care au depozite mai mari de 20.000 de euro ar putea fi despăgubiţi în limita unui plafon mai mare.
De exemplu, în cazul ING, GarantiBank, care sunt sucursale înregistrate în Olanda, plafonul de garantare este de 100.000 de euro, iar în Italia, ţara de origine a Banca Italo-Romena Bank, este de 103.291 euro. Totuşi, un astfel de scenariu este