Doar şapte din cei 3.200 de dascăli din judeţ şi-au declarat la fisc veniturile din meditaţii. Ei predau română, matematică şi engleză . Veniturile suplimentare înregistrate de profesori au fost, în medie, de 200 de euro lunar. Autorităţile spun că nu pot proba corectitudinea datelor oferite de profesori. Deşi „industria” meditaţiilor înfloreşte mai ales în preajma examenelor, cei mai mulţi profesori nu vor să-şi declare la fisc veniturile suplimentare. Potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Ialomiţa, doar 0,25% din dascălii din judeţ şi-au făcut publice câştigurile din orele de meditaţii.
Mai exact, doar şapte profesori din peste 3.200 şi-au declarat, anul acesta, veniturile obţinute din meditaţii. Respectivii profesori sunt, de altfel, aceiaşi care şi în 2007 au completat şi depus declaraţia 200, privind veniturile obţinute din astfel de activităţi.
La căutare, matematica şi româna
„Şase profesori din Slobozia şi unul din Urziceni au depus declaraţiile privind veniturile obţinute din meditaţii. Astfel, pentru 2007, veniturile obţinute de profesorii din Slobozia variază între 300 şi 13.091 de lei, iar venitul raportat de profesorul de la Urziceni a fost de 8.400 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGFP Ialomiţa, Liliana Ciomârtan.
Potrivit datelor furnizate de fisc, cei şapte predau limba română, matematică, respectiv limbi străine. Autorităţile spun că, deşi ştiu că sunt numeroşi profesori care oferă meditaţii, nu pot face nimic pentru a le controla veniturile. “Ca orice venit, şi acesta ar trebui impozitat. Cu siguranţă însă, sunt mult mai mulţi profesori care scot bani din meditaţii, dar nu putem dovedi acest lucru. Nu putem merge peste ei acasă să-i verificăm. Nu vor recunoaşte în veci că fac pregătiri cu elevii”, susţin reprezentanţii DGFP.
Autorizaţie de la Primărie @