Aliment de toamnă, bostanul este indicat datorită conţinutului bogat în vitamine şi caroten. Atât miezul, cât şi seminţele dovleacului sunt valoroase pentru sănătatea noastră, datorită proprietăţilor nutritive, diuretice şi sedative. De culoare verde, portocalie sau roşcată, cu multe seminţe albe, ovale şi plate, dovleacul este fructul “vedetă” al toamnei. Atât miezul, cât şi seminţele sunt valoroase pentru sănătatea noastră. Studiile de specialitate au confirmat proprietăţile nutritive, diuretice şi sedative ale bostanului.
Datorită fibrelor de calitate pe care le conţine, dovleacul poate fi consumat şi de persoanele cu digestie dificilă. De asemenea, pentru persoanele care suferă de migrene sunt indicate compresele reci cu suc de dovleac.
Previne îmbătrânirea prematură
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu recomandă acest fruct datorită valorii sale terapeutice, care se datorează compoziţiei sale, bogate în vitaminele A, B, E, C şi o cantitate mare de caroten (120 mg), care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, a îmbătrânirii premature şi a cancerului.
Pe lângă aceste componente, dovleacul este recomandat în alimentaţie datorită procentului semnificativ de apă (94,7g) conţinut, a sărurilor minerale, în special potasiu - 230 mg, sodiu - 2 mg şi calorii - 13 calorii la 100g.
Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor. Consumând 50 g de seminţe prăjite pe zi, ne asigurăm 300 mg de magneziu, doza zilnică recomandată de terapeuţi.
Calităţile seminţelor de bostan
Amestecul de seminţe vine în sprijinul mămicilor care nu au suficient lapte, acestea stimulând lactaţia. În acest scop se prepară un amestec din miezul a 20g seminţe prăjite şi pisate, puţin zahăr şi 150 ml apă caldă. Amestecul se bea