Adevarata problema in sectorul rezidential este cea de adaptabilitate a bancilor la nivelul salariilor si preturilor din piata, insa a sta si a astepta ca dezvoltatorii sau proprietarii sa scada pretul nu reprezinta o solutie, ci mai degraba o fata morgana, este de parere Eduard Uzunov, presedintele companiei de consultanta imobiliara Regatta.
„Faptul ca unii dezvoltatori ar putea opri santierele poate genera limitarea ofertei si chiar cresterea preturilor. Un element important pe piata rezidentiala este disparitia investitorilor care cumparau zeci de apartamente in scop speculativ, focusul fiind acum pe clientii finali, ceea ce reprezinta o etapa normala in evolutia acestui segment de piata”, a explicat Eduard Uzunov (foto).
In opinia sa, sunt multe probleme care afecteaza piata negativ si sporesc starea de criza, precum obtinerea autorizatiilor si documentatiilor necesare de la primarii, lipsa apasatoare a infrastructurii, dar si a caselor si birourilor in raport cu cererea evidenta pe piata.
„Cand investitiile straine ar trebui incurajate si sustinute, atunci autoritatile se opun si refuza sa dea autorizatiile sau le dau foarte greu. Criza este temporara si decizia de a investi trebuie bazata pe o serioasa si detaliata analiza economica care sa fie aplicata pe termen lung. Acest calcul este valabil nu numai pentru cumparatori, ci si pentru dezvoltatori si investitori”, a adaugat presedintele Regatta.
Uzunov a afirmat ca institutiile bancare trebuie sa se adapteze la ceea ce este pe piata astfel incat cei care isi doresc o locuinta sa se poata califica la credite. Potrivit acestuia, veniturile populatiei sunt in crestere si acest element influenteaza direct cererea de produse imobiliare, care devine insa mai pretentioasa.
Seful Regatta este de parere ca Romania este o tara specifica si nu se poate compara cu Statele Unite, Canada si nic