Cel mai important premiu din lumea scriitorilor va fi anunţat astăzi. Presa din Suedia îl menţionează cel mai des pe romancierul francez Gustave Le Clezio, iar casele de pariuri îl dau ca favorit pe italianul Claudio Magris. De data aceasta, cred că va fi Jean-Marie Gustave Le Clezio. Este intuiţia mea”, consideră Maria Schottenius, responsabilă de paginile culturale ale celui mai important cotidian suedez, „Dagens Nyheter”. Le Clezio (n. 1940), unul dintre cei mai importanţi autori contemporani din Franţa, a obţinut la doar 23 de ani premiul „Theophraste Renoudot” pentru romanul de debut „Le proces verbal”.
Susţinere pentru Herta Müller
Scriitoarea germană de origine română Herta Müller, de două ori propusă pentru acest premiu de unele instituţii din Germania, apare şi ea pe lista posibililor câştigători. Autoarea s-a născut într-o familie de şvabi din Banat, dar a emigrat în Germania în 1987.
Anul trecut, într-o conferinţă la Institutul Cultural Român, ea a spus că singurul atu al Nobelului literar este „suma mare de bani pe care laureatul o primeşte, nicidecum recunoaşterea literară”. Criticul literar Luminiţa Marcu a declarat pentru „Adevărul” că „în mod normal, dacă scriitorii români n-ar fi atât de invidioşi şi de puţin solidari, ar trebui să existe o susţinere explicită şi caldă pentru Herta Müller, de asemenea pentru Norman Manea, acestea fiind probabil numele cât de cât româneşti aflate cel mai aproape de sfera Nobelului”.
La bursa zvonurilor mai sunt menţionaţi poetul sirian Ali Ahmad Said, australianul Les Murray, mexicanul Carlos Fuentes, peruvianul Mario Vargas Llosa, americanii Philip Roth, John Ashbery şi Joyce Carol Oates, japonezul Haruki Murakami, italianul Antonio Tabucchi, israelianul Amos Oz sau canadianca Margaret Atwood.
Casa de pariuri Ladbrokes din Marea Britanie îl evid