Pe plan mondial evolutiile sunt departe de a fi linistitoare. Desi programul de sprijin al sistemului financiar, in valoare de 700 de miliarde de dolari, a fost aprobat in Statele Unite, pietele financiare nu s-au calmat. Indicii bursieri se prabusesc, atingand valori de acum patru cinci ani in Asia, ca si in Europa si in Statele Unite. Institutii financiare dintre cele mai puternice pana de curand sunt acum in pragul colapsului si nu cred ca este cineva care sa poata spune cu adevarat care dintre acestea sunt insolvabile si care sunt doar ilichide, datorita panicii care se raspandeste fulgerator.
Una dintre masurile discutate in tarile Uniunii Europene pentru a limita panica este cresterea valorii pana la care sunt asigurate economiile depuse in banci. Recomandarea la nivel de Uniune este de a majora plafonul de la 20.000 la 50.000 de euro, dar unele tari au mers mult mai departe, garantand totalitatea depozitelor (Irlanda, Grecia, dar si Germania).
Inca nu este clar cat de puternic vor fi afectate productia si consumul din tarile lumii, dar previziunile nu sunt deloc linistitoare. In unele tari ale Uniunii Europene recesiunea este deja recunoscuta oficial, ca urmare a scaderii productiei timp de doua trimestre consecutiv. Lucrurile nu se vor opri aici, iar analistii apreciaza tot mai mult ca si tarile emergente, inclusiv Romania, vor fi afectate de aceste evolutii. La noi calcaiul lui Ahile este de departe nivelul foarte ridicat al deficitului extern. Ne place sau nu ne place, dar realitatea este ca Romania consuma cu mult mai mult decat produce. Echilibrul s-a rupt in anul 2007, intr-un moment in care euforia postaderare la UE, intrarile masive de capital strain si incapacitatea guvernului de a gestiona situatia creata au dus la o crestere exagerata si cu totul nesustenabila a salariilor. Dezechilibrul a putut fi mascat atat timp cat intrarile de ca