Şoferii pe două roţi sunt nevoiţi să se protejeze singuri în trafic. Circulaţia din Capitală îi îndeamnă pe mulţi bucureşteni să folosească scuterul drept alternativă la maşină. Soluţia îi expune însă pericolelor. Conducătorii de scutere nu ar renunţa pentru nimic în lume la plăcerea de a se deplasa pe două roţi, chiar dacă ar putea plăti scump această alegere. Cei mai mulţi chiar şi-au “patentat” propriile metode pentru a supravieţui în trafic. Unii, de exemplu, aleg să circule doar pe partea dreaptă a carosabilului pentru a avea posibilitatea să se încline spre trotuar, în momentul în care o maşină s-ar apropia prea mult de ei.
Alţii, din acelaşi motiv, aleg pistele de biciclete sau trotuarele, spre nemulţumirea pietonilor. Echipamentele de protecţie nu numai că sunt prin lege obligatorii, dar scuteriştii au ajuns la concluzia că genunchierele şi cotierele trebuie dublate, dacă ţin la integritatea lor fizică.
Călin Nistor (43 de ani) este director general la o firmă din Bucureşti. Preferă să meargă la serviciu cu scuterul pentru a înjumătăţi timpul petrecut în trafic. “Puţini şoferi ne respectă. Cei cu microbuze şi camionete - nu, întotdeauna am probleme cu ei”, a spus directorul.
Conform datelor poliţiei, din 815 accidente pe două roţi înregistrate în Capitală, mai mult de jumătate au fost scuterişti. Astfel, din ianuarie şi până în prezent au avut loc nu mai puţin de 413 accidente cu mopede şi 71 cu scutere. În urma acestora au murit patru persoane şi 116 au fost grav rănite.
“Mulţi scuterişti sunt tineri care nu cunosc regulile de circulaţie şi îşi pun, astfel, viaţa în pericol”, a declarat pentru “Adevărul” subinspectorul Brigăzii de Poliţie Rutieră, Laura Snae.
La ce trebuie să te gândeşti când îţi doreşti un scuter
Avantaje
Timpul petrecut în trafic s