Deşi pentru unii medicina a ajuns să facă miracole, pentru mii de locuitori din judeţul Arad existenţa unei simple ambulanţe care să le salveze viaţa e cea mai mare dorinţă de la sistemul românesc de sănătate. Oamenii au fost la un pas de a avea o ambulanţă în zonă, însă, în mod şocant, medicii au refuzat categoric salvarea primită de la Ministerul Sănătăţii, pentru care nu ar fi trebuit să plătească nimic.
Scandalul a pornit după privatizarea cabinetelor medicale, când serviciul de ambulanţă care exista în oraşul Curtici s-a desfiinţat. Autorităţile locale spun că vina le aparţine medicilor.
În tot acest scandal, ambulanţa trebuie să vină de la Arad, adică de la 20 de km depărtare,iar dacă mai are ghinion trebuie să aştepte şi la trei bariere, ajungând chiar şi după 45 de minute de la solicitare.
„După privatizare, la dispensar a avut loc o involuţie, nu se mai face de gardă, serviciul de tratament se face haotic. S-a primit o ambulanţă foarte bine dotată, dar medicii au refuzat-o pe motiv că nu sunt specializaţi şi nu se pot organiza, dar înainte aici a existat o ambulanţă“, spune Nicolae Aaniţei, primarul din Curtici, localitate unde nu există niciun spital. Doar unul dintre medici spune că şi-ar dori o ambulanţă, dar nu ca cea primită deja pe gratis. Ceilalţi medici au refuzat să comenteze.
„Nu refuzăm o salvare, dar ce am primit era un Fiat Punto mic, nu avea nici măcar targă. Ce să facă cu bolnavul? Acea ambulanţă nu ne scotea din impas, este o maşină mică. Nu avem posibilităţi să întreţinem noi o salvare. Permanenţa e asigurată pe 2 ture, dar pe noapte nu mai este, rămâne pe staţia de salvare de la Arad sau pe spitalul judeţean“, spune Gheorghe Lupaş, medic de familie.
Medicii sunt contrazişi însă chiar de conducerea Serviciului de Ambulanţă Arad, care îi acuză de incompetenţă. „Au refuzat ambulanţa tip consult la do