Desi in trimestrul al treilea al acestui an sectorul constructiilor era considerat drept un angajator de top pe piata muncii, cu o previziune neta de angajare de 50%, Manpower anunta o scadere de 37% pentru trimestrul al 4-lea. In perioada octombrie-decembrie, ritmul recrutarilor intense se mentine, insa in sectorul HoReCa, financiar si retail. Una peste alta, Romania isi pastreaza pozitia fruntasa in clasamentul celor mai optimisti angajatori privind perspectivele de angajare din regiune. Motive de bucurie? De ingrijorare?
Potrivit studiului Manpower, 32% dintre angajatori intentioneaza sa isi mareasca forta de munca in trimestrul al patrulea al acestui an. 11% dintre ei se asteapta la o scadere a activitatii de angajare, iar restul de 56% nu anticipeaza nici o schimbare. Studiul a fost realizat pe un esantion de 55.000 de angajatori din 33 de tari.
Cele mai optimiste previziuni de angajare se inregistreaza in sectoarele administratie publica si servicii sociale (29%), comertul cu ridicata si amanuntul (27%), in HoReCa (25%), industria prelucratoare (24%) si finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (22%). Pe de alta parte, o scadere majora a fost raportata in sectorul constructii, unde previziunea neta de angajare a scazut cu 37%.
Ingrijorarea ajunge si in Romania
Se pare ca aceasta incetinire a ritmului de crestere a angajarilor pentru perioada urmatoare are legatura si cu evenimentele care se petrec peste ocean. Date fiind tendintele economice si sociale la nivel mondial, Camelia Stanculescu, director general la Manpower Romania, spune ca angajatorii vor fi din ce in ce mai orientati catre gestionarea eficienta a costurilor, devenind mai prudenti in deciziile de angajare. „Se observa deja ca in anumite domenii reducerea ritmului de crestere este importanta, una din schimbarile majore inregistrandu-s