Scurtmetrajele sunt prezentate în cluburi şi sunt urmate de concerte
Nemulţumit că nu are unde să îşi arate filmele, realizatorul de scurtmetraje Fabien Riggall s-a gândit în 2003 să înfiinţeze o reţea de difuzare a acestora. Până în 2008, reţeaua a devenit una din cele mai mari din lume, filmele intrate în colecţia Future Shorts fiind distribuite în 25 de ţări. De anul viitor în reţea vor mai intra încă cinci ţări, incluzând Israelul şi Iranul. Dar ce aduce nou conceptul Future Shorts? În primul rând faptul că realizatorii nu stau să vadă dacă vine sau nu vine publicul la cinema. Filmele sunt prezentate în locaţii care nu sunt create special pentru astfel de manifestări. În al doilea rând, evenimentele Future Shorts nu sunt simple proiecţii de filme. În încercarea de a aduce cât mai mulţi oameni, organizatorii combină concertele live cu proiecţiile şi efectele vizuale.
După câteva evenimente organizate în primăvara acestui an, Festivalul Future Shorts 2008-2009, care promovează şi premiază scurtmetraje independente se va lansa vineri şi la Bucureşti. „Suntem încântaţi că Future Shorts este prezent în România, pentru că românii câştigă din ce în ce mai multe premii în lume şi vrem să ştim care este secretul lor şi să împărtăşim cultura lor la nivel global” spune Fabien Rigall, directorul creativ al festivalului. Selecţia prezentată vineri include producţii precum „Hotel Chevalier”, o comedie semnată de Wes Anderson cu Natalie Portman în rolul principal. De asemenea, vor fi proiectate în premieră şi secţiuni din Cinematic Orchestra, dar şi filmul prezentat şi la Festivalul NexT „I Love Sarah Jane”, o poveste de dragoste într-o lume apocaliptică.
Evenimentul continuă cu o petrecere la care invitatul special este DJ-ul londonez Tayo, urmat de DJ Silent Strike din România. Concursul de scurtmetraje include două secţiuni: „Cursa pe bandă” – dedic