Şi student, şi angajat. O combinaţie de cele mai multe ori nereuşită, care vă aduce multe „codiţe“ la final de an, dar profitabilă din punct de vedere financiar. Dar ca să aveţi şi bani, şi timp de şcoală, alegeţi joburi part time, care să nu vă solicite.Departe de casă şi de familie, nevoiţi să se descurce pe cont propriu şi să îşi drămuiască banii şi mâncarea pe care le primesc de la părinţi, studenţii descoperă cât de scumpă este viaţa. Şi cum banii de la mama şi tata nu prea ajung şi cum e greu să ajungi bursier sau, chiar dacă eşti, bursa e prea mică, singura soluţie rămâne un job part time, care să vă aducă nişte bani în plus. Aşa aveţi asiguraţi banii pentru club, pentru abonamentul la telefon sau pentru o haină sau o componentă de computer.
Şi angajat, şi întreţinut de părinţi Peste 25% dintre studenţii autohtoni sunt angajaţi fie part time, fie cu normă întreagă. Cei angajaţi cu normă întreagă câştigă salarii între 600 şi 800 de lei, iar cei cu jumătate de normă au salarii între 200 şi 400 de lei pe lună. Majoritatea studenţilor primesc şi bani de la părinţi, alimente sau bonuri de masă, iar cu banii câştigaţi prin forţe proprii îşi satisfac micile plăceri ale vieţii de student. Angajarea nu înseamnă neapărat independenţa financiară, ci mai mulţi bani de buzunar. „Am lucrat aproape un an la o bancă. Am făcut credite şi carduri pentru studenţi şi am câştigat ceva bani. Am putut merge la mare, mi-am cumpărat un telefon şi nişte haine pe care mi le doream de mult. Mă simţeam bine să am tot timpul bani în buzunar şi să ştiu că sunt câştigaţi de mine“, a spus Alina Popescu, studentă în anul III la Facultatea de Automatică din cadrul Universităţii din Craiova.
Experienţă în câmpul muncii Pe lângă independenţa financiară, studenţii câştigă şi experienţă care îi va ajuta după terminarea facultăţii. Chiar dacă ocupă posturi de muncitori necalificaţi,