Banca Naţională a României (BNR) a comunicat ieri că depunerile în sistemul bancar sunt sigure, pentru că nicio bancă de pe teritoriul României nu are probleme de lichiditate.
„Retragerile de bani pe baza zvonurilor ar fi o greşeală, mai ales că BNR este pregătită să sprijine băncile“, a declarat, ieri, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. „Vă asigur, cu toată responsabilitatea, că nicio bancă, dar absolut niciuna, nu prezintă probleme de lichiditate. Toate se încadrează în limitele de prudenţialitate stabilite de BNR. Suntem pregătiţi să sprijinim orice bancă dacă ar avea probleme determinate de retrageri de fonduri pe baza zvonurilor“, a mai spus Cinteză.
Mesajul celor de la banca centrală vine după ce luni premierul Tăriceanu a anunţat că a scos bani din bănci şi i-a investit în titluri de stat, care sunt garantate 100%.
Acţiune concentrată
Şapte bănci centrale din întreaga lume au redus ieri, într-o mişcare coordonată, dobânda de politică monetară în încercarea de a ajuta economiile aflate în criză, relevă BBC News. Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda la 3,75% de la nivelul de 4%, banca centrală americană - Federal Reserve System (Fed) de la 2% la 1,5%, iar Banca Angliei reduce dobânda de la 5% la 4,5%. Alte bănci centrale care au redus dobânda de politică monetară sunt cele din Canada, China, Suedia şi Elveţia. Marţi, Australia a redus de asemenea dobânda.
Măsura are rolul de a încuraja oamenii să se împrumute la bănci, crescând astfel consumul, motorul economiilor de tip liberalist. Principalele efecte negative ale reducerii dobânzii de politică monetară sunt deprecierea monedei ţării a cărei bancă centrală face reducerea şi creşterea inflaţiei. Astfel, ieri, imediat, euro s-a depreciat în raport cu leul, până la valoarea de 3,8550 lei/euro pe piaţa interbancară. M