Cand Casa Alba si-a facut public planul de salvare de 700 miliarde de dolari, simpla valoare a acestuia era menita sa calmeze sistemul financiar global si sa readuca increderea printre investitori. La cateva zile dupa ce a fost aprobat, planul pare sa aiba un impact foarte redus, scrie International Herald Tribune.
Criza care a inceput ca o problema de creditare subprime numai a Statelor Unite, extinzandu-se mai apoi in intreaga lume, se intoarce acum in SUA, lovind puternic pietele de actiuni si de credit.
Desi pachetul de bailout al administratiei Bush ofera ajutor bancilor straine, acesta pare sa fi avut un efect redus in sensul calmarii investitorilor, in special in Europa, unde bancile au probleme, iar tarile se grabesc sa stopeze retragerile de fonduri, dupa ce initial subestimasera gravitatea crizei.
Departe de a rezolva problemele intregii lumi, spun economistii, planul de salvare ar putea sfarsi prin a fi o solutie temporara numai pentru SUA. In conditiile in care Europa nu prea da semne ca ar dezvolta o actiune coordonata ca reactie la criza, nu exista nimic concret in perspectiva care i-ar putea linisti pe investitori. Scaderea puternica inregistrata la inceputul saptamanii de ambele parti ale Atlanticului a reflectat nu numai aceste temeri, ci si convingerea din ce in ce mai puternica, spun specialistii, ca criza ar putea arunca intreaga lume in recesiune.
Intr-adevar, efectele din Europa si Statele Unite au fost amplificate in conditiile in care s-au extins pe pietele de actiuni din Rusia, Brazilia, Indonezia si Orientul Mijlociu.
Aceste tari nu au avut de-a face cu criza subprime, insa au fost vulnerabile in fata unei intreruperi bruste a fluxului de fonduri. Acestea nu dispun nici macar de protectia cooperarii nationale sau regionale. Pietele de actiuni ale economiilor emergente au inregistrat cel mai pronuntat declin de o