» Preturile la carne de porc si paine se vor majora cel mai mult, cu 20-30%, respectiv cu 20-25%.
» Dependenta de importuri in proportie de 80% este motivul principal pentru scumpiri.
Tendinta de scadere accentuata pe care o afiseaza leul in raport cu euro va afecta si preturile alimentelor pe piata autohtona, spun liderii sindicatelor din agricultura, care anticipeaza majorari intre 5% si 30%. Motivul principal este faptul ca suntem dependenti de importuri, ne-a declarat stefan Niculae, presedintele Agrostar, iar aceasta problema este una care nu poate fi rezolvata de pe o zi pe alta. "Din totalul alimentelor comercializate in Romania, 20% reprezinta productie proprie, iar 80% se bazeaza pe importuri. In aceste conditii, cresterea monedei europene fata de leu va mari puternic preturile practicate de comercianti", a afirmat Niculae.
Scumpirile la paine si carne, iminente
Alimentele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea de porc si painea, cu 20-30%, respectiv cu 20-25%, estimeaza Niculae, sustinut in afirmatii si de presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei. "Atata vreme cat euro va ajunge la 4 lei, este foarte greu sa credem ca preturile la mancare nu vor creste", a spus Matei. Din cauza cursului de schimb si a ponderii mari a importurilor de legume si fructe, vom scoate cu cel putin 20% mai multi bani din portofel de fiecare data cand ne facem cosul zilnic.
Ministerul cu o viziune optimista
Ministerul Agriculturii nu le impartaseste parerea intru totul liderilor sindicali, spunand ca "toate alimentele, in afara de carne, nu ar trebui sa se scumpeasca decat in primavara". "Sectorul vegetal va fi cel mai putin lovit de criza, deoarece aproape toate culturile au fost deja infiintate, iar afectat cel mai puternic va fi cel de productie animala", a declarat Adr