Toppingul analizat este un adaos lichid sau semilichid utilizat pentru îmbunătăţirea calităţilor senzoriale ale produselor de tip desert sau salate.
Toppingul analizat este un adaos lichid sau semilichid utilizat pentru îmbunătăţirea calităţilor senzoriale ale produselor de tip desert sau salate.
Toppingul Adora are un profil nutriţional foarte dezechilibrat, fiind practic o emulsie apă-ulei, dar din păcate grăsimea vegetală este hidrogenată (tip margarină), nocivă pentru sănătate. În condiţiile în care margarina (ulei solidificat prin procedee chimice) este pricipalul ingredient al produsului, nu ne putem imagina cine doreşte să îşi bea cafeaua cu ulei în ea. De asemenea, toppingul analizat, ca de altfel majoritatea produselor din această categorie, conţine şi glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză), care în timp determină epuizarea funcţiei pancreatice. Această compoziţie imprimă produsului şi o densitate energetică ridicată (260 kcal), în special datorită grăsimilor hidrogenate 24,8 g/100 g, ne atenţionează prof doc. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Din cauza compoziţiei, toppingul Adora nu se încadrează în prevederile Legii nr. 123/2008 privind alimentele ce pot fi vândute în şcoli. Aditivii utilizaţi scad valoarea biologică a produsului şi pot distruge echilibrul organismului. E339 dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase şi ducând în timp la apariţia osteoporozei. Polisorbatul 80 are potenţial cancerigen, având o doză zilnică admisă de -25 mg/kg corp.
Concluzii
Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare, cerebro-vasculare, hepatorenale, cancere, bolnavilor de gută, persoanelor cu maladii s