Nu avem constrangeri privind accesul la lichiditati, spun doi dintre sefii filialelor locale ale bancilor elene, care au avut in ultimii ani strategii agresive de crestere. Totusi, planurile de dezvoltare ar putea fi revizuite.
Cu dublari de business de la un an la altul, bancile grecesti au ajuns sa aiba credite de cateva ori mai mari decat depozitele atrase, fiind astfel puternic dependente de finantarile atrase de la actionari sau de pe pietele internationale.
"Nu avem probleme in accesarea de lichiditati. Costurile au crescut insa si vor continua sa urce", apreciaza Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti, filiala locala a National Bank of Greece, unul dintre cele mai mari grupuri financiare elene. La nivel de grup NBG are o pozitie confortabila privind lichiditatile, in conditiile in care are o baza puternica de depozite atrase de la clientela in Grecia.
Banca Romaneasca avea insa depozite de circa 680 mil. euro la jumatatea anului, in timp ce creditele acordate clientelei se ridicau la 1,7 miliarde de euro.
De altfel, situatia este generalizata la nivelul intregului sistem, un sfert din creditele totale acordate, respectiv peste 10 miliarde de euro, fiind finantate din afara.
Nu mai putin de sapte grupuri elene sunt prezente pe piata bancara locala, filialele a patru dintre acestea fiind in top zece sau pe o pozitie apropiata.
"Nu sunt constrangeri in privinta finantarilor de la actionar. Dimpotriva, exista planuri pentru suplimentarea finantarilor", spune si Sergiu Manea, directorul general al ATE Bank Romania, filiala locala a grupului ATE Bank (Banca Agricola a Greciei).
Banca beneficiaza de depozite de la actionar de 22 de milioane de euro si o linie de credit de 55 de milioane de euro, urmand ca tragerile din aceasta linie sa fie suplimentate.
"Cel putin pana se linistesc lucrurile v