- Capitala Ardealului a servit drept scena unor pelicule celebre, precum "Pistruiatul".
- Aici are loc si cel mai important eveniment cinematografic din Romania, Festivalul International de Film Transilvania
Cu toate ca nu are propriile platouri de filmare, Clujul a promovat dintotdeauna productiile cinematografice autohtone si nu numai. Capitala Ardealului se transforma o data pe an intr-un important centru al cinematografiei mondiale. Organizatorii mizeaza pe talentul tinerilor si setea de proiectii a publicului. Pana aici insa, drumul a fost spinos si anevoios. Putine filme s-au turnat la Cluj cu toate ca orasul a dat cinematografiei romanesti actori care au facut istorie. Ana Szeles, Ligia Moga, Florin Piersic sau Dorel Visan sunt doar cateva din numele mari care vor face legenda peste secole. Pe langa actori celebrii, orasul de pe Somes a fost si locul in care s-au filmat cadre esentiale ale unor filme care au marcat istoria cinematografiei romanesti.
Ungurii au spart gheata
Primele proiectii oficiale la Cluj au fost facute in 1899, iar primele cinematografe au fost construite in anii 1906-1907, dupa introducerea curentului electric (1905), deoarece inainte nu puteau functiona cu statut permanent. Prima cladire de mari dimensiuni destinata inclusiv spectacolelor cinematografice a fost Palatul Urania, finalizat in anul 1910 . Pana atunci insa, orasul a fost locul mai multor productii cinematografice.
Dupa 1900, au aparut in Transilvania mai multe case de productie cinematografica, mai ales la Cluj, cum ar fi Proja, Corvin sau Transylvania, unde a desfasurat o bogata activitate regizorul, producatorul, scenaristul si actorul Jeno Janovics (nascut la Ungvar, in 1872, si decedat la Cluj, in 28 februarie 1946, un pionier - deopotriva - al cinematografului din Ungaria si Romania). Janovics a contribuit, intr-un fel sau a