Sare de la o activitate la alta, are multă energie şi nu poate rămâne atent mai mult de câteva minute. Însă faptul că este atât de năzdrăvan şi nu-i stă gândul la teme nu înseamnă neapărat că e un copil cu probleme. Descoperă cauza neatenţiei lui
Nu stă nicio clipă şi este mereu cu gândul la joacă. Are energie şi chef pentru orice, mai puţin pentru teme. Dacă este în clasele primare, copilul îşi poate menţine atenţia asupra unei singure activităţi cam treizeci de minute, spun psihologii. De asemenea, capacitatea de concentrare depinde şi de stare lui fizică şi psihică.
Aşadar, dacă este obosit sau bolnav, dacă are griji sau se teme din diverse motive, nu te aştepta să dea randament maxim. Află care este problema, fii înţelegător şi ajută-l să depăşească momentul. Ţine cont de faptul că nu toţi copiii se concentreză la fel şi lasă-l să înveţe în ritmul lui.
Când este cazul să te îngrijorezi
Studiile arată că şapte din zece şcolari nu se pot concentra. Vinovat pentru acest bilanţ este stilul de viaţă modern. Lumea se mişcă cu rapiditate, iar din cauza faptului că receptează o cantitate mare de informaţii într-un interval scurt de timp poate apărea o incapacitate de concentrare şi, uneori, o superficialitate în tratarea lucrurilor. Este cazul să te îngrijorezi dacă observi următoarele manifestări pe o perioadă mai mare de şase luni:
Aleargă peste tot, nu poate sta locului
Evită activităţile care necesită atenţie
Nu ascultă când i se vorbeşte
Nu este atent la detalii
Este uşor de distras
Pierde sau uită obiecte
Vorbeşte fără încetare
Îi întrerupe pe ceilalţi şi îşi impune prezenţa.
Ajută-l să se organizeze
Obişnuieşte-l să îşi planifice activităţile şi să ţină cont de acest „orar”. Aşa îi va fi mai uşor să se concentreze