Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.
Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.
Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici aveau în compoziţie coloranţi chimici azoici de sinteză. În Marea Britanie, adăugarea de coloranţi în condimente este interzisă, dar cel mai grav este că aceşti coloranţi sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Mai mult, producătorii au adăugat cantităţi foarte mari de aditivi alimentari în curry, astfel încât efectele nocive sunt intensificate. În unele cazuri au fost depăşite chiar şi limitele legale, astfel încât consumatorii erau în pericol de a li se declanşa alergii severe cu efecte grave asupra organismului. În urma acestor concluzii, autorităţile britanice i-au somat pe producători să elimine aditivii alimentari periculoşi din aceste condimente până la sfârşitul anului.
Cele mai multe probleme au fost întâmpinate la restaurante, unde nu există obligativitatea menţionării tuturor ingredientelor folosite. Aşa că bucătarii au condimentat mâncărurile cu cocteiluri chimice de coloranţi chimici de sinteză. De aceea, pentru a-i proteja pe consumatori, este necesară o astfel de etichetare, astfel încât să nu le mai fie încălcate drepturile.
Efectele aditivilor
Efectele acestor coloranţi se manifestă cel