Bancile centrale din tarile Europei de Est nu au luat parte la operatiunea ampla de reducere a dobanzilor pe plan mondial, prin care autoritatile din intreaga lume au conlucrat in incercarea de a scadea presiunile create de inasprirea conditiilor de creditare, scrie Bloomberg.
Narodna Banka Slovenska, banca centrala a Slovaciei, a anuntat ca va mentine "momentan" rata de politica monetara stabilita in urma cu doua saptamani la 4,25%, conform celor declarate de purtatorul de cuvant al bancii, Jana Kovacova. Bancile centrale din Cehia, Polonia si Ungaria au subscris declaratiei ca nu au participat la actiune.
Fed, Banca Centrala Europeana si alte patru banci centrale au decis sa reduca ratele de referinta intr-o actiune de urgenta pentru a ingradi efectele economice ale crizei financiare. Unul dintre motivele ce au stat la baza acestei decizii a fost restaurarea increderii in sistemul financiar global, care se prabusise pe fondul temerilor investitorilor ca alte banci si institutii financiare ar putea cadea victime crizei. BCE a redus rata nominala a dobanzii cu 0,5%, pana la 3,75%.
Guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, a declarat despre actiunea comuna a bancilor centrale din lume ca este "un pas important" in combaterea crizei.
Board-ul de conducere al bancii centrale din Cehia a avut intalnirea periodica ieri, in cadrul careia urma sa se decida inca de la inceput daca vor fi discutate "probleme de politica monetara". Cele discutate si stabilite in cadrul sedintei nu au avut la baza probleme de politica monetara, conform celor declarate ulterior de board-ul bancii. Acestia au adaugat ca au evaluat situatia curenta a pietei financiare si au concluzionat ca nu este necesara o discutie pe tema ratei de referinta. "Daca si noi am fi redus rata dobanzii, ar fi fost ca o recunoastere a faptului ca avem probleme", au spus economistii C