Adunaţi în jurul ecranului cât un perete, copiii desenează, scriu şi caută ţări pe hartă sau joacă Solitaire. Stau ciucur în jurul măgăoaei care nu are nevoie de cretă, nici să fie ştearsă cu buretele.
Profesorii îi aliniază, nu-i lasă să se familiarizeze prea mult cu tabla pe care n-o vor vedea în şcoli prea curând. „Haideţi, haideţi! Unde sunt ceilalţi?“, îi adună profesoara. „Dar vrem să ne mai jucăm!“, protestează, fără succes, ţâncii.
Învăţarea ca joacă este tema Târgului Educaţional Bucureşti 2008. Cea de-a patra ediţie a evenimentului a debutat la Sala Polivalentă miercuri, 8 octombrie, şi se va închide astăzi, la ora 17.00.
O tablă cât încălzirea pe o iarnă
Reprezentanţii firmelor care participă la târg spun că principalii clienţi sunt corporaţiile, şcolile neavând încă bugetul necesar nici pentru renovări sau încălzire, cu atât mai puţin pentru aparatură performantă. „De trei ani, au început, uşor, să se vândă şi la instituţiile de învăţământ produsele noastre. Noi suntem doar importatori“, spune Dănuţ Eremenco, sales manager al firmei MGT.
Acesta garantează că pe copiii care vor lucra la tabla interactivă nu-i vor durea ochii, deoarece ecranul are cel mai mic grad de reflecţie a luminii. Însă o şcoală trebuie să dea pentru o tablă între 900 şi 1.400 de euro, bani ce i-ar asigura lesne încălzirea o iarnă întreagă. Printre produsele noi ale firmei se numără şi tablele grafice speciale pentru graficieni şi fotografi şi cel mai performant retroproiector din lume.
Laborator portabil
Viorel Jac este managing director al Didact-Forum din Oradea şi este foarte reţinut în ceea ce priveşte piaţa românească. „N-aş îndrăzni să mă hazardez şi să zic că peste atâţia ani şcolile noastre vor arăta foarte bine. Şcolile au nevoie de material de calitate, de oameni de meserie care să cear