Criza financiara aduce in discutie plasamentele considerate sigure: aur, ceasuri de lux, bijuterii, antichitati sau tablouri. Dar aurul este greu de gasit. Singura forma prin care poate fi cumparat in Romania sunt bijuteriile.
Bancile comerciale din sistem nu vand lingouri de aur, doar cumpara. Romanii nu pot achizitiona in Romania lingouri de aur nici de la banca centrala, nici de la firme specializate.
Aurul nu isi micsoreaza dobanda, nu este erodat de inflatie, nu pica pe bursa. Si chiar daca evolutia pretului la aur pe pietele internationale poate genera fluctuatii de pret, valoarea lui palpabila confera siguranta investitorului. Cotatia gramului de aur la Banca Nationala a Romaniei (BNR) a ajuns in prezent la 82,23 lei.
In acest an, pe pietele internationale, aurul a depasit pragul de 1.000 de dolari/uncie (28 g), atingand maxime istorice. De la inceputul acestui sezon, pretul aurului oscileaza in jurul valorii de 900 de dolari/uncie (86,7 lei/gram).
Pe timp de criza financiara, capitalurile migreaza spre asa-numitele active de refugiu. Prabusirea pietelor determina investitorii sa gaseasca o solutie prin care sa-si adaposteasca lichiditatile pana ce trece furtuna.
Chiar daca nu este clar cat de legal activeaza sau nu, exista pe internet comercianti care aduc lingouri de aur din tari precum Cipru sau Japonia si le vand persoanelor fizice din Romania. In Dubai, spre exemplu, lingourile de aur se vand asa cum se vinde valuta la casele de amanet de la noi, afirma comerciantii de lingouri.
Dar legea spune ca aurul este apanajul bancilor. Nu se poate infiinta o firma la Registrul Comertului cu acest obiect de activitate, asa ca nu exista firme in Romania care sa vanda lingouri de aur.
Cei intervievati apreciaza ca romanii nu au cultura de a investi in aur, asemeni celorlalte tari din regiune. Ei spun ca romanii investesc mai de