Criza externă ar putea dubla restanţele la creditele populaţiei. Băncile se protejează de aceste efecte negative prin provizioane. Sursa: Vlad Stănescu
Tot mai mulţi români riscă să devină rău-platnici pentru că nu-şi mai pot plăti creditele din cauza scăderii leului şi a creşterii dobânzilor. Dacă moneda naţională se va menţine un an întreg la un curs de aproape 4 lei pentru un euro, creditele restante s-ar putea dubla. Potrivit lui Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit Ţiriac Bank, creditele neperformante ar putea creşte de la 2%-3% în prezent, până la aproximativ 4%-5% din valoarea totală a împrumuturilor contractate de populaţie.
Acest lucru nu ar reprezenta însă niciun pericol pentru bănci, deoarece creditele de valori mari, cele ipotecare, nu vor avea de suferit, în pericol fiind cele de nevoi personale. „Chiar dacă ponderea creditelor neperformante ar ajunge la 10% din total, nu ar genera probleme băncilor, datorită provizioanelor constituite pentru acoperirea riscului de credit“, ne-a spus bancherul. O mare parte dintre bănci au majorat dobânzile în ultimele două săptămâni între 0,5% şi 2%.
Banii, mutaţi din bancă în bancă
Speriate de diferite zvonuri care circulă prin piaţă, „unele persoane iau banii de la o bancă şi îi duc în alta. Aceste mişcări nu pot fi stopate, însă pot fi diminuate întărind încrederea oamenilor în sistemul bancar“, ne-a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
La rândul său, Dan Pascariu ne-a spus că, în ultimele zile, un număr mai mare de clienţi decât în mod obişnuit îşi iau banii din conturi, însă pentru a-i muta în seiful băncii. Iar reprezentanţii Raiffeisen Bank afirmă că în această perioadă „depunerile sunt mai mari decât retragerile“.
În eventualitatea în care una dintre băncile-mamă al