Fondurile de pensii obligatorii pilonul II au ajuns la sfârşitul lunii septembrie la active nete de 498,3 milioane de lei (133,47 milioane de euro), în creştere cu 26,54% faţă de luna anterioară, arată datele publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Numărul clienţilor celor 14 fonduri de pensii obligatorii a ajuns la 3,77 milioane de participanţi, cu 86.625 mai mulţi decât în luna august a acestui an. În topul celor mai bine plătiţi clienţi se află ING Fond de Pensii, care are clienţi cu venituri medii de 465 de euro, urmat de AIG cu venituri de 463 de euro. Următoarele clasate sunt BRD (426 de euro), BCR (404 euro) şi Aviva (401 euro). Din cele 14 fonduri de pensii vor rămâne doar 13, după ce BCR Fond de Pensii va fuziona cu Omniasig Pensii. Totodată, CSSPP va lansa spre dezbatere publică proiectul normei privind investiţiile fonduriloe de pensii facultative şi oranizarea activităţii de investire, care îi obligă pe administratorii de pensii private facultative pilonul III săşi diversifice portofoliile pentu dispersia riscului şi menţinerea unui grad crescut de lichiditate.
„În scopul protejării investiţiilor, proiectul de normă instituie ca regulă utilizarea, de către administrator, a un sistem de administrare a riscului, care să îi permită monitorizarea şi cuantificarea, în orice moment, a riscului asociat poziţiilor şi influenţa acestora la profilul de risc general al portofoliului”, se arată într-un comunicat al CSSPP. Printre altele, administratorului unui fond de pensii îi va fi interzis să externalizeze în sensul transferării de atribuţii pe bază de contract sau încredinţării executării anumitor obligaţii către un alt administrator sau către o societate comercială, activităţile de administrare şi investire a activelor, iar fiecare fond de pensii va avea un grad de risc (scăzut, mediu sau ridicat), obţint pe ba