Intre 30 octombrie si 1 noiembrie se va desfasura, la Bucuresti, Colocviul international de psihanaliza, cu tema Provocarile psihanalizei in secolul XXI: A gandi ura si violenta. Evenimentul se deruleaza la Muzeul Cotroceni, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, reunind nume importante ale cercetarii psihanalitice in plan european si reprezentanti ai catorva dintre cele mai importante institutii de gen din tara si din Europa. Amanunte despre acest important eveniment ne-a oferit Vera Sandor, primul psihanalist roman care a devenit membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza.
- Provocarile psihanalizei secolului XXI: a gandi ura si violenta este tema Colocviului international de psihanaliza din luna octombrie. Dupa formulare, psihanaliza in secolul "inteligentei", cum e supranumit veacul in care ne aflam deja, se confrunta cu multe provocari. Ce ne puteti spune in acest sens?
- Secolul XXI a fost intr-adevar numit al inteligentei, dar si al credintei! Este un secol in care ne asteptam la revolutii tehnice care pot implini cele mai incredibile fantasme umane (subiecte de science fiction cu doua secole in urma), dar ne putem astepta, de asemenea, si la uimitoare schimbari spirituale.
Psihanalistii, specialistii PSI, toti cei preocupati de uman constata deja schimbari in structura maladiilor psihice, in evolutia psihica si afectiva.
Aceste schimbari in patologia ca si in ontogenia psihica au desigur nevoie de abordari metapsihologice, stiintifice si terapeutice noi, adaptatate acestora. Negativul, cum numesc psihanalistii acea forta distructiva existenta in noi (care provoaca, de la razboaie la depresie sau abuz, un intreg sir de suferinte umane), forta pe care ne straduim sa o limitam sau sa o punem in serviciul vietii a preocupat stiinta psihicului uman dintotdeauna, iar psihanaliza inca de la nasterea ei. Suferin