Camera Deputaţilor a adoptat o lege criticată de Uniunea Europeană şi de Ministerul Justiţiei. Sursa: gerpres
Puterile procurorilor au fost reduse, urmare a adoptării, de către Camera Deputaţilor, a unui nou Cod de Procedură Penală. Deputaţii au ignorat avertismentele oficialilor europeni şi ale Ministerului Justiţiei din România.
Parlamentarii au discutat o cerere de reexaminare a legii trimise de preşedintele Traian Băsescu, dar au acceptat doar o parte din obiecţiile şefului statului. Băsescu va fi obligat să promulge legea, pentru că are dreptul să solicite, doar o singură dată, reexaminarea unui act normativ.
Prevederi pe muchie de cuţit
Deputaţii au decis că interceptările convorbirilor dintre avocat şi client nu pot fi folosite în instanţă, chiar dacă apar dovezi privind implicarea lor într-o infracţiune.
O altă reglementare pe muchie de cuţit este cea potrivit căreia, în cursul urmăririi penale, avocatul învinuitului sau inculpatului are dreptul să asiste la actele de urmărire penală.
Deputaţii au reintrodus nulitatea absolută a probelor obţinute prin încălcarea Codului de Procedură Penală. Întrun raport întocmit de Societatea Academică Română (SAR), citat de hotnews. ro, se invocă o decizie a CEDO, potrivit căreia judecătorul poate să utilizeze o probă, chiar dacă în administrarea ei au existat erori de procedură. În schimb, prin reglementarea introdusă ieri de Camera Deputaţilor s-ar putea bloca unele anchete, chiar prin erori minore de procedură.
De asemenea, deputaţii au introdus o prevedere potrivit căreia efectuarea expertizei într-un dosar este obligatorie şi dacă este solicitată de către părţi. Obligativitatea expertizei poate fi riscantă în dosarele în care sunt mai mulţi inculpaţi, pentru că aplicarea ei ar putea duce la amânarea verdictului.
Cu